Skip to main content
Raider Nation, Stand Up - View Schedule - Presented by Allegiant
Advertising

Wayne Neijhorst Raiders blog

**

083010-wayne250.jpg

**

Wat was het een ontzettend gave week!

Ik heb ontzettend veel geleerd. Niet alleen over professioneel football en wat daar bij komt kijken maar ook over mezelf als een coach.  Er is in de laatste paar dagen zoveel gebeurt: We hebben langs de zijlijn gestaan tijdens een wedstrijd, hebben een tailgate meegemaakt, in een bus met politie escort gereden (twee keer), ben geïnterviewd door meerdere televisie stations. Echter, hetgeen mij het meest bij zal blijven is de warmte en liefde die in de organisatie te bespeuren is. De band tussen mensen met een enorme passie voor wat ze aan het doen zijn laat blijkbaar ruimte over voor gast coaches. Ik ben mezelf een Raider gaan voelen en ga terug naar huis met dat gevoel...Heerlijk.

Ik wil mijzelf blijven ontwikkelen als coach en als persoon. Deze ervaring heeft daaraan bijgedragen en daar ben ik dankbaar voor.

Iedereen die de afgelopen week heeft gereageerd via Facebook wil ik bedanken. Het was erg leuk om nieuwe mensen te ontmoeten die een liefde hebben voor football, Raiders football om precies te zijn!

Blijf de website in de gaten houden voor het laatste nieuws omtrent de Raiders. Hoewel het niet in het Nederlands is, is de website toch een goede bron van informatie. Sterker nog, je kan nu ook via facebook op de hoogte blijven (dus ook op je smartphone)

Ik ga afsluiten met die twee woorden die ik de afgelopen week op straat veel gehoord heb.

Go Raiders!
Wayne Neijhorst
**Blog deel 2**

Daar zijn we weer in het Nederlands!

Gisteren was de laatste training van trainingskamp. Met gemengde gevoelens verlieten spelers, coaches en staff hun "huis" van de afgelopen vijf weken om weer terug te keren naar huis, familie en vrienden buiten de Raiders organisatie voordat de wedstrijd tegen San Francisco begint.

Tijdens de laatste training hadden wij de eer om de basis van de Raiders offense uitgelegd te krijgen door niemand minder dan coach Cable! Hij is naast een erg intelligente football coach ook een zeer vriendelijke man.

Daar stonden we dan, ik als amateur coach in Nederland en hij aan het hoofd van een professionele organisatie, lachend en pratend over de overeenkomsten. Niet allen tussen de niveaus, wat wij als coaches doen en hebben gedaan in het leven, maar ook over hoe football je leven kan consumeren.

Tijdens de busrit terug naar het hotel in Oakland houdt dit gesprek mij ontzettend bezig. Toen hij zich excuseerde, (een beleefdheidsvorm die door mij onwaarschijnlijk werd gewaardeerd) om weer aan het werk te gaan schetste hij hoe moeilijk het is om coaching met een sociaal leven te combineren. "Dat is waarschijnlijk op ieder niveau en in ieder land ter wereld", bedenk dus goed wat je wilt en hoe je het wilt bereiken.

In de jaren dat ik dit spelletje coach, wat met een totaal van tien een korte tijdsspanne is binnen het 'genootschap', heb ik niet veel headcoaches ontmoet die EN succesvol EN tactisch onderricht EN goede leraren EN vriendelijke mensen zijn. Coach Cable heeft mij deze week getoond dat de combinatie mogelijk is.

Mijn passie voor football en de Oakland Raiders is in dat kleine uur misschien wel groter geworden. WOW!

Nu snel een hapje eten, naar de gym en dan naar bed! Morgen begint de "back to football Raider nation celebration" en dat belooft een waar spektakel te worden…

Ik hou iedereen op de hoogte

Met vriendelijke groet,
Wayne Neijhorst


Blog deel 1

Voor mij is het een enorme eer om als Nederlandse coach, voor het eerst in de geschiedenis, onderdeel te mogen zijn van een NFL training camp.

Na een lange vlucht naar LA en een paar dagen doorgebracht te hebben in die regio kom ik aan op de luchthaven van Oakland. Hier word ik opgewacht door een chauffeur en naar het hotel gereden om mijn collega "internationals" te ontmoeten.

Gelukkig kunnen we het al snel goed vinden met elkaar, wordt er gezamenlijk ontbeten en kunnen we ons melden bij het kantoor van de Raiders in Alameda.

Na een rondleiding door Oakland en San Francisco maken we ons op om naar trainingcamp te gaan.

Eenmaal aangekomen is het een drukte van jewelste. Een gigantische hoeveelheid mensen lopen in een gecoördineerde precisie rond waardoor het geheel erg overweldigend overkomt.

Na een paar uur zijn die gevoelens verleden tijd. Met behulp van de planning die we ontvangen en de mensen om ons heen krijgen we al snel door wie-wat-waar.

Spelers, trainers en zelfs de headcoach zijn meer dan vriendelijk tegen ons en de intensiteit en snelheid van zelfs een "walkthrough" zijn hoog.

Met veel plezier heb ik kunnen kijken naar de trainingen die worden gehouden om veel van de drills te herkennen in het arsenaal dat wij als Amsterdamse coaches op de verschillende niveaus ook gebruiken. Dat is een mooi compliment voor wat we aan het doen zijn maar de nadruk ligt natuurlijk op hetgeen wij niet doen maar wel van toevoeging zou kunnen zijn.

Uiteraard zijn er heel veel nieuwe dingen die ik mee kan nemen naar de trainingen thuis en ik loop dan ook met pen en papier rond om alles op te kunnen schrijven.

We hebben inmiddels meegemaakt hoe er, naast walkthroughs, wordt getraind bij de Raiders. Ondanks dat het buiten in de volle zon 40 graden is zijn de spelers, ten overstaan van genodigde bezoekers, vol passie zichzelf elkaar en het team beter aan het maken. Als de intensiteit iets daalt zijn de collega spelers en de coaches er meteen bij om deze weer omhoog te halen.

Qua intensiteit is er ook geen gebrek bij de fans en die zijn er in grote getale. Niet allen op de training maar ook buiten op straat. Toen wij met een aantal guest coaches buiten naar een warenhuis liepen in onze kleding werd er druk gezwaaid vanuit voorbij rijdende auto's, mensen spraken ons aan over hoe het ging en er werd om onze handtekening gevraagd. Bescheiden als we zijn hebben we het hele verhaal over de "international guest coaches program"uitgelegd maar dat maakte ze alleen maar nog enthousiaster: " je bent dus een INTERNATIONALE raiders coach!" .  Je begrijpt, we hebben de handtekening geplaatst en na het enthousiast schudden van de handen en wat gezellige praat, onze weg vervolgd om onze benodigdheden te halen.

De fans binnen het veld hebben een zelfde soort enthousiasme. Ze zijn niet te vergelijken met de agressief ogende fans die op televisie worden weergegeven maar hardwerkende, normale mensen met een gigantische liefde voor het team. Iets dat, zeker bij de Raiders, een internationale aangelegenheid is.

Het is opvallend hoezeer American football ondanks wat de naam doet vermoeden, een internationaal gebeuren is. We spreken dezelfde taal en de liefde voor de sport verbroedert de internationale amateurs onderling, als wel met alle betrokkenen op het hoogste professionele niveau.

De aankomende week zal iedereen zich hier voorbereiden op de wedstrijd tegen San Francisco wat hier als de "battle of the Bay" een hoge gevoelswaarde heeft en wellicht te vergelijken is met de strijd om het Ruhrgebied toen Dusseldorf en Keulen elkaar nog bestreden in de Europese tak van de NFL. Naast de winst staat immers de eer op het spel.

Ik merk dat ik, ondanks dat ik in de loop der jaren totaal hooguit een week in de baai heb doorgebracht, toch in het enthousiasme van mijn omgeving mee ga.

Wij gaan er hier tegenaan en ik hou iedereen op de hoogte.

Met vriendelijke groet,
Wayne Neijhorst

This article has been reproduced in a new format and may be missing content or contain faulty links. Please use the Contact Us link in our site footer to report an issue.

Latest Content

Advertising